Logo_neg02
Ramslöken blommar i bruksparken i slutet av maj

Lummelunda Trädpark

Det började som en brukspark för över 100 år sedan.Med åren har naturen sakta men säkert åter tagit plats. De en gång planterade träden har fröat av sig och nya trädplantor söker sig upp mot det livsgivande ljuset. Lummelunda trädpark är i dag en plats där människa och natur möts i en fruktbar förening. I likhet med traditionell ängsmark är artrikedomen stor. 

Geologisk naturstig

Vandra ovanför grottsystemen i vår geologiska naturstig med bl a doliner i terrängen som bildats av håligheter i berggrunden. Det finns en utkikspunkt och stigen avslutas vid grottmynningen.

Bruksparkens naturstig

Njut av Bruksparkens naturstig som tar dig genom en unik vegitation där vattnet har sin väg ut mot havet. Här ser man spåren efter en engelsk brukspark som anlades på 1870-talet. Missa inte en av Gotlands stösta murgröna!

Njut av Våfflor och hembakat från caféet

Caféet Öppet 1/5-30/9. På menyn finns sallader, smörgåsar, matvåfflor,efterrättsvåfflor, varma mackor, hembakat, saffranspannkaka, glass, kaffe, te och dryck.

Historiska Lummelundsbruk

Vattenfallet vid Lummelundagrottans mynning har sedan urminnes tider använts som kraftkälla. Det har funnits spannmålskvarn, vattensåg och senare ett helt järnbruk med malminport från Utö i Stockholms skärgård. Då var vattenflödet rikligare men det avtog när man dikade ur Martebo träsk längre in på ön.

Många rester och lämningar från den tiden kan man se på Lummelundsbruk inte minst den Herrgårdsyggnad som ligger alldeles vid grottans mynning samt det mäktiga kvarnhjulet lite längre ner.